Mabel Katz je gradila karijeru porezne savjetnice i poput drugih uspješnih žena pokušavala je dostići savršenstvo. Uvijek je radila ono što su drugi od nje očekivali. Mislila je da materijalne stvari donose sreću. Zanemarivala je želje svog srca. Ali kada se jednog dana njezin stariji sin izderao na nju, prepoznala je svoju ljutnju u njemu. U tom trenutku se probudila i shvatila je da mora početi raditi na sebi.

Njezin put ka samospoznaji odveo ju je naposlijetku do Ho’oponopona, drevne havajske filozofije rješavanja problema koja znači ispraviti pogrešku. Prema ovoj tehnici svi problemi koje imamo u životu dolaze iz naših misli, sjećanja i programa koji se vrte u pozadini (pogreške), a pojavljuju se samo zato da nam pruže priliku kako bismo ih otpustili, očistili i na kraju izbrisali. Uči nas da možemo riješiti probleme ako damo dopuštenje onom dijelu nas koji zna svu istinu i što je za nas savršeno.

Autorica kaže: „Ako želimo nešto promijeniti, prvo to treba izbrisati i tako stvoriti prazan prostor koji se može ispuniti pravom informacijom. Ho’oponopono nas vraća natrag u prazninu, u Nulu, gdje se pojavljuje inspiracija i ona nam tada postaje vodič u životu.“

Ovo me podsjetilo na jednu sufističku priču koja govori o čovjeku čija je glava bila prepuna zamišljenoga znanja i arogancije. Prešao je dalek put kako bi posjetio mudrog učitelja Koshyara. Učitelj se pomno zagledao u čovjekovo srce i nije ga naučio ništa, govoreći: „Moguće je da se smatraš mudrim, no u pun lonac više ne možeš staviti ništa. Ako si prepun iluzija, zapravo si prazan. Iz sebe isprazni besplodne zamisli kako bi se mogao vratiti i ispuniti se višim opažanjima te shvatiti pravo značenje života.“

Knjiga Moj put: Ho’oponopono je velikim dijelom zasnovana na autoričinom prakticiranju i poučavanju Ho’oponopona zahvaljujući dvanaestogodišnjem iskustvu koje je imala sa svojim mentorom dr. Ihaleakalom Hew Lenom. Ostatak knjige temelji se na njezinom osobnom životnom iskustvu i predstavlja sažetak mnogih članaka koje je napisala tijekom godina i koji su povezani u smislenu cjelinu. Osim pojašnjenja osnovnih principa Ho’oponopona, u knjizi su obrađene razne teme kao što su: odnosi s drugim ljudima, novac, djeca, prehrana, depresija, smrt i mir. U dodatku se nalazi popis dostupnih izvora za proučavanje ove drevne havajske umjetnosti rješavanja problema.

Mabel Katz rođena je u Argentini, a 1983. godine preselila se u Los Angeles, gdje je postala uspješna porezna savjetnica te osnovala svoju tvrtku „Your Business, Inc.“ 1997. godine koja je pomagala u razvoju i širenju novih tvrtki. Želeći dati svoj doprinos Latino zajednici u SAD-u, osmislila je radio i TV emisiju u kojoj je govorila o buđenju i poboljšanju života. Usprkos postignućima i medijskoj popularnosti, Mabel je odlučila pronaći sebe i nakon dugogodišnjeg rada s dr. Ihaleakalom Hew Lenom, počela je voditi vlastite radionice na kojima svojim jednostavnim i praktičnim pristupom prenosi mudrost Ho’oponopona polaznicima diljem svijeta.

Danas je Mabel Katz međunarodno priznata spisateljica, govornica, ambasadorica svjetskog mira i vodeći autoritet za Ho’oponopono. Također je kreatorica Zero Frequency® sustava koji se temelji na njezinoj vjeri u stopostotnu odgovornost, oprost i zahvalnost te pomaže djeci i odraslima da se oslobode ograničavajućih sjećanja i uvjerenja kako bi otkrili svoje prirodne talente. Proglašena je ambasadoricom mira za svoju inicijativu globalnog mira pokrenutu u Ujedinjenim narodima u Beču pod geslom Mir počinje sa mnom, jer Unutarnji mir je svjetski mir.

Autorica u knjizi piše: „Uz pomoć Ho’oponopona tražite pomoć i dajete dopuštenje. To znači da ste odabrali raditi stvari na Božji način umjesto vaš. To je zakon Univerzuma: svaki put kad pokucate na vrata i ona se otvore, ako zatražite pomoć, ona će uvijek doći.“

Ugađate li svakodnevno um prema beskrajnoj Božjoj nazočnosti i priznajete li tu nazočnost u svome životu, možete pružati ljubav i vidjeti dobrotu oko sebe; možete biti zahvalni na svemu što imate; možete steći mir znajući da je vaš svijet u skladu s beskrajnim. Nije li upravo to energija koju želite uprogramirati u svoj život?

Želite li postati potpunom osobom, morate se osloboditi boli iz prošlosti i straha od budućnosti, preoblikovati iskustvo te obnoviti povjerenje u život. Tako se možete vratiti do vaše istinske životne svrhe i krenuti putem oslobođenja od nekadašnjeg očaja. Jeste li spremni i voljni nastaviti raditi na ispunjenju svoje životne svrhe i „otpustiti i dopustiti Bogu“ da se pobrine za sve ostalo? Knjiga Mabel Katz Moj put: Ho’oponopono pokazat će vam kako to možete učiniti.

  • Jasenka Bizjak

 

S engleskog preveo: Nenad Ljubić